Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ


    Σε ιδιαίτερη εγρήγορση πρέπει να βρίσκονται οι ασφαλισμένοι αυτές τις μέρες, καθώς περιμένουμε την ολοκλήρωση του πακέτου των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν για τη 2ετία 2013-2014. Αυτό καθώς υπάρχουν ήδη εκτιμήσεις για προσβολή ακόμη και των θεμελιωμένων δικαιωμάτων και επιβάρυνση με 2 ή ίσως και παραπάνω έτη τόσο όσον αφορά το όριο ηλικίας, όσο και όσον αφορά τον χρόνο ασφάλισης.
    Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και άνθρωποι που έχουν κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορεί να δουν τον προγραμματισμό τους να ανατρέπεται εν μια νυκτί. Βέβαια οποιαδήποτε τέτοια διάταξη είναι αντισυνταγματική όμως, για να κριθεί αυτό, θα είναι απαραίτητο να προσφύγει δικαστικώς ο ασφαλισμένος με ιδιαίτερη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση.
Φαίνεται όμως πως το αυτί όσων μελετούν τα εν λόγω μέτρα δεν ιδρώνει ή ότι υπάρχει πλήρης άγνοια για τα δεδομένα του ασφαλιστικού. Τούτο καθώς οποιαδήποτε τέτοια προοπτική από την 1-1-2013 θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα εξόδου ειδικά στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα κάτι που θα επιβαρύνει τα Ταμεία περισσότερο από ό,τι θα τα ωφελήσει. Επιπλέον το όφελος από την εν λόγω αύξηση δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ και σε καμιά περίπτωση δεν θα φτάσει τα ποσά που υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας.
    Το πλήγμα στους ασφαλισμένους θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο και θα το διογκώσει η άγνοια όσων προσπαθούν να προωθήσουν αλλαγές πέρα από ασφαλιστική λογική και με παντελή άγνοια του αντικειμένου.