Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΠΑΣΚ...


     Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

   Η ΠΑΣΚ Εκπαιδευτικών Π.Ε. από την ίδρυσή της, το 1983, λειτούργησε στο συνδικαλιστικό κίνημα ως ανεξάρτητη δύναμη , προσπαθώντας κάθε φορά να εκφράσει τις ανησυχίες, τις προοδευτικές ιδέες και τις διεκδικήσεις της βάσης των εκπαιδευτικών της Π.Ε.
   Η ίδρυση της ΠΑΣΚ εκπαιδευτικών της Π.Ε. έγινε σε μια περίοδο πολιτικής αφύπνισης και κοινωνικών - πολιτιστικών αλλαγών, που σε μεγάλο βαθμό διευκόλυνε αλλά και έδινε τη δυνατότητα για την εδραίωση στέρεης δημοκρατικής βάσης των συλλογικών διεργασιών μέσα από αγώνες και συνδικαλιστική οργάνωση, ξεπερνώντας πολλά προβλήματα και συνδικαλιστικές-πολιτικές αγκυλώσεις που είχαν ως σκοπό τη στατική και συντηρητική καθυπόταξη του δασκάλου από το πολιτικό σύστημα που τον είχε καταδικάσει σε σιωπή και ηττοπάθεια.
  Ο δάσκαλος μέχρι τότε αντιμετωπίζονταν ως ένας μέτριος εγγράμματος δημόσιος υπάλληλος -(δασκαλάκος ή δασκαλίτσα) πρωτεύον μέλος του εκάστοτε πολιτικού μηχανισμού της συντήρησης -με μικρά διαστήματα «αιρετικής» ιδεολογικής και κοινωνικής ανάκαμψης - που όμως δεν έκανε τίποτα άλλο πέρα από το να αναπαράγει την κυρίαρχη συντηρητική πολιτική και κοινωνική ιδεολογία στους μαθητές και την κοινωνία.
  Ο δάσκαλος και η δασκάλα διέθετε μεν ακόμα ευρεία λαϊκή κοινωνική αποδοχή - κυρίως σε μικρο-κοινωνικό επαρχιακό επίπεδο- αλλά ταυτόχρονα είχε απαξιωθεί και αυτοαπαξιωθεί μέσα από την ατομική και συλλογική του αποχή για ό,τι συνέβαινε γύρω του και τον αφορούσε ως επαγγελματία, ως κοινωνικό πρόσωπο και ως πολίτη.

   Αυτό όμως που κυρίως κατάφερε η ΠΑΣΚ σε εποχές που θα μπορούσαν ακόμα και μετά από το 1975 να χαρακτηριστούν δύσκολες για τον κλάδο και τους πολίτες, ήταν ο κάθε Έλληνας δάσκαλος και η κάθε δασκάλα να έχουν λόγο και θέση απέναντι στις εξελίξεις του κλάδου και της ελληνικής κοινωνίας, να συμμετέχουν και να διεκδικούν μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις του εκπαιδευτικού πεδίου και της επαγγελματικής τους ταυτότητας χωρίς να στοχοποιούνται και να διώκονται ως πολιτικά και επαγγελματικά αιρετικοί ή αντιδραστικοί.

Η ΠΑΣΚ εκπαιδευτικών Π.Ε, δια μέσου της αξιοπιστίας της, της υπευθυνότητας, της αγωνιστικότητας, της αποτελεσματικότητας, με τις ιδέες και τις πρωτοπόρες θέσεις αλλά και την ουσιαστική ανεξαρτησία της, κατάφερε να αναδειχθεί, εδώ και πολλά χρόνια, και να διατηρηθεί μέχρι και σήμερα πρώτη δύναμη στο χώρο της Π.Ε. και ως η μεγαλύτερη παράταξη σε σχέση με τον αριθμό των μελών της σε όλο το δημόσιο τομέα.
Συνέδεσε το όνομά της με τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του κινήματος των εκπαιδευτικών όπως π.χ. :
  • Η κατάργηση των Παιδαγωγικών Ακαδημιών και η ίδρυση των Παιδαγωγικών τμημάτων
  • Η κατάργηση του δασκαλομίσητου θεσμού του επιθεωρητή
  • Η καθιέρωση νέων αναλυτικών προγραμμάτων και βιβλίων
  • Η λειτουργία του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου
  • Η μείωση του διδακτικού ωραρίου και η εξάλειψη (μέχρι φέτος ) της ανεργίας στο χώρο των δασκάλων
  • Πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους Δ.Υ.
  • Πάνω απ΄ όλα, όμως, συνέβαλε αποφασιστικά στην καθιέρωση , εδώ και 30 χρόνια , ενός κλίματος πρωτοφανούς παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας στο σχολείο , το οποίο ουδείς τολμά να αμφισβητήσει.
     
-->
Αποδεικνύοντας τη συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων μας (η παράταξη μας έγκαιρα είχε βάλει τις κόκκινες γραμμές με δημόσιες ανακοινώσεις της ) το πανελλαδικό Συμβούλιο της ΠΑΣΚ Εκπαιδευτικών Π.Ε. στη συνεδρίασή του από τις 31-08-2011, ομόφωνα, αποφάσισε τον πλήρη διαχωρισμό της παράταξης από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική η οποία έχει οδηγήσει τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα της πατρίδας μας , μεταξύ των οποίων και οι εκπαιδευτικοί, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης καμία σχέση δεν έχει με τις αρχές της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη και είναι αντίθετη με την ιστορική πορεία του κινήματος και τις αρχές του για πολιτική, οικονομική, κοινωνική δημοκρατία και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Υλοποιώντας την παραπάνω απόφαση δε λάβαμε μέρος στις εργασίες της συνδιάσκεψης στις 3 του Σεπτέμβρη, και δε συμμετέχουμε πλέον σε οποιαδήποτε κομματική διαδικασία , μέχρις ότου η πολιτική αυτή αλλάξει προς όφελος των εργαζομένων και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.
Τα χιλιάδες μέλη και φίλοι της παράταξης σε ολόκληρη τη χώρα, πιστοί στις αρχές, στις αξίες και στους αγώνες που όλα αυτά τα χρόνια έδωσαν, δίνουν και τώρα καθημερινά τον αγώνα, μέσα από τα συνδικάτα, για την ανατροπή της άδικης και αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου και των άλλων περικοπών.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ , ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ , ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΠΑΣΚ